Wat is perceptie?

Perceptie is letterlijk waarnemen. Wat neem je waar, hoe denk je daarover, wat vind je ervan en wat doe je ermee.
Perceptie vorm je door ervaringen en situaties op een bepaalde manier waar te nemen. In het begin, als kind, neem je de wereld waar door de bril van je ouders, familie, vrienden, leraren en vele anderen. Hierdoor kopieer je de overtuigingen van anderen om de wereld te leren kennen. Dit heeft als doel om uiteindelijk een eigen mening te kunnen gaan vormen. Dit heeft tot gevolg dat er geloofsovertuigingen ontstaan en die vormen zich alsof het “de” waarheid is.

Geloofsovertuigingen

Veel geloofsovertuigingen ga je op een natuurlijke manier door een simpele nieuwe keuze vervangen. Door er met andere ogen naar te kijken ontstaat er als vanzelf een nieuwe perceptie en een nieuwe werkelijkheid. Dit is een natuurlijk proces.
Maar de onbewust geïntegreerde geloofsovertuigingen zijn wat lastiger. Die hebben bewustwording nodig om gedrag en/of gedachten te kunnen veranderen. De ingeprente overtuigingen kunnen zoals het woord al zegt, ingeprent zijn. Vastliggen als echte waarheid. Die hebben wat meer nodig dan alleen een keuze.

Ingeprente overtuigingen

De overtuigingen die als waarheid in je systeem zijn vastgelegd dienen bekeken te worden via zelfreflectie. Zelfreflectie is nodig om bewust te worden wat jouw waarheid is. Daarmee onderzoek je of die waarheid nog klopt bij de persoon die je op dat moment bent. En kan een nieuwe waarneming, een nieuwe perceptie ontstaan. Die waarheid heeft een bepaalde functie gehad in jouw leven. Wanneer je ervoor gekozen hebt om jezelf op een dieper niveau te gaan ontdekken ga je oude waarheden loslaten. Maar als blijkt dat een waarheid niet meer klopt is het mogelijk dat het voelt alsof er stoelpoten onder je weggezaagd worden. En juist die momenten zijn het meest waardevol en leiden tot nieuwe waarheden. Dan wordt er een nieuwe stap in je ontwikkeling gemaakt naar meer authenticiteit en soevereiniteit.

Door je perceptie te veranderen verandert je leven!

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen