Wat is perceptie?

Perceptie is letterlijk waarnemen. Dan gaat het over dat wat je waarneemt en hoe je daar over denkt, wat je ervan vindt en wat je ermee doet.
Perceptie vorm je door ervaringen en situaties op een bepaalde manier waar te nemen. In het begin, als kind, neem je de wereld waar door de bril van je ouders, familie, vrienden, leraren en vele anderen. Hierdoor kopieer je de overtuigingen van anderen om de wereld te leren kennen. Dit heeft als doel om uiteindelijk een eigen mening te kunnen gaan vormen. Geloofsovertuigingen vormen zich alsof het “de” waarheid is.

Geloofsovertuigingen

Vele geloofsovertuigingen ga je gemakkelijk door een simpele keuze vervangen. Door er met anderen ogen naar te kijken ontstaat er een nieuwe perceptie en een nieuwe werkelijkheid. Dit is een natuurlijk proces dat door de levenservaringen waarmee jij je leven gecreëerd hebt, ontstaat.
Maar de onbewuste geïntegreerde geloofsovertuigingen zijn wat lastiger. Die hebben bewustwording nodig om gedrag en/of gedachten te kunnen veranderen. De ingeprente overtuigingen kunnen zoals het woord al zegt, ingeprent zijn. Vastliggen als echte waarheid. Die hebben wat meer nodig dan alleen een keuze.

Ingeprente overtuigingen

De overtuigingen die als waarheid vastgelegd zijn in je systeem dienen bekeken te worden via zelfreflectie. Zelfreflectie is nodig om bewust te worden van jouw waarheid. Daarmee onderzoek je of die waarheid nog klopt bij de persoon die je op dat moment bent. Er dient een nieuwe waarneming, een nieuwe perceptie te ontstaan. Die waarheid heeft een bepaalde functie gehad in jouw leven. Wanneer je ervoor gekozen hebt om jezelf op een dieper niveau te gaan ontdekken ga je oude waarheden loslaten. Als je erachter komt dat een waarheid niet meer klopt is het mogelijk dat het voelt alsof er stoelpoten onder je weggezaagd worden. Toch zijn dit de meest waardevolle momenten die tot nieuwe waarheden kunnen leiden. Juist hierdoor ben je in staat om een nieuwe stap te maken in je ontwikkeling naar meer authenticiteit en soevereiniteit.

Door je perceptie te veranderen verandert je leven!

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen